Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
1236
100 g 50°C-on telített cink-szulfát-oldathoz hány g kristályvíztartalmú sóra (ZnSO₄• 7 H₂O) van szükség, ha 50°C-on a telített oldat 43,3 m/m% cink-szulfátot tartalmaz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Elfelejtettem bele írni, de szépen kérem, hogy keverési egyenlettel vezessétek le. Köszönöm!
0



legyen x g a kristályvizes `ZnSO_4`

`M_(ZnSO_4)` = 161,5 `g/(mol)`

`M_(ZnSO_4*7H_2O)` = 287,5 `g/(mol)`

A kristályvizes cink szulfát

287,5 g-ja tartalmaz 161,5 g cink-szulfátot.

100 g-ja tartalmaz `100/287.5*161.5` = 56,17 g cink-szulfátot.

Keverési egyenlet:

`x*56,17` + `(100-x)*0` = `100*43.3`

x = `(100*43.3)/56.17` = 77,082 g

1