Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9

Főoldal » Középiskola » Fizika
503
Segítséget szeretnék kérni az alábbi fizika feladatokban.
Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, 9. osztály
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

6
1)
Induláskor a csónak áll, ekkor a teljes impulzusa (lendülete) nulla.
Aztán
- az `m_1` tömegű Géza kiugrik `v_1` sebességgel,
- az `m_2` (ismeretlen) tömegű csónak pedig a másik irányba lökődik `v_2` sebességgel.
Az inpulzusmegmaradás miatt most is nullának kell lennie az össz-impulzusnak. Az egyes tömegek impulzusai nem nullák, az összegük úgy tud nulla lenni, ha ellentétes az irányuk (igen, olyan, mert Géza a part felé ugrik, a csónak meg visszafelé lökődik), a nagyságuk pedig éppen egyforma:
`m_1·v_1=m_2·v_2`

Oldd meg.
0

2)
Rugalmatlan ütközéskor csak az impulzusmegmaradást kell használni (energiamegmaradást nem, mert az energia egy részéből lesz a roncs). Az ütközés után a két kocsi "összenő", egy közös tárgynak kell tekinteni, együtt mozog tovább a kettő.
`v_1=6 m/s, m_1=5\ kg`
`v_2=14 m/s, m_2=3\ kg`
`v_3=?, m_3=m_1+m_2=8\ kg`
Legyen a pozitív irány az, amerre a `v_1` megy (a nagyobbik kocsi). Feltételezzük, hogy a végén az összeragadt roncs is ebbe az irányba megy (ki fog derülni, hogy nem igaz a feltételezés, de direkt így írtam).
-----------
Kezdetben az impulzus:
`I_"előtt"=m_1·v_1-m_2·v_2`
(Azért kivonás kell, mert ellentétes irányba mentek, szóval `v_2` negatív irányú)

Ütközés után az impulzus:
`I_"után"=m_3·v_3`

Megmaradás:
`I_"előtt"=I_"után"`
`m_1·v_1-m_2·v_2=m_3·v_3`

Ebből kijön `v_3`, oldd meg (helyettesíts be).
Negatív lesz a `v_3`, ez azt jelenti, hogy nem pozitív, hanem negatív irányba ment a végén az összeragadt roncs. Vagyis abba az irányba, amerre eredetileg a kisebbik kocsi ment.
0

3)
Ez is simán csak impulzusmegmaradás. Lövés előtt nulla, utána is az előjeles összegnek nullának kell lennie. Vagyis az egyik pozitív, a másik negatív, szóval ellenkező irányba megy az ágyú meg a golyó.

Fel tudod írni az egyenletet?
0

4)
Ugyanaz, mint a 2) Próbáld meg egyedül.
0

5)
Válts át először mindent m/s-ba!

a) A változás:
`ΔI=m·v_2-m·v_1`

b) Ez a képlet kell csak:
`F·Δt=ΔI`
0

6)
Próbáld meg egyedül az 5) alapján.
0