Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia sztöchiometria

Főoldal » Középiskola » Kémia
653
Összekeverünk 3 dm3 nitrogén-monoxid és 3 dm3 azonos állapotú oxigéngázt. A reakciótérben azonnal egyirányú reakció megy végbe, amelynek során nitrogén - dioxid keletkezik. Mekkora térfogatú NO2 keletkezett. Hány %os a NO ill. hány %os az O2 gáz átalakulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

2 `NO` + `O_2` `rightarrow` 2 `NO_2`

Kiindulás: 3 `dm^3` NO; 3 `dm^3` `O_2`

Átalakul: 3 `dm^3` NO; 1,5 `dm^3` `O_2`

Egyensúlyban: 3 - 3 = 0 `dm^3` NO; 3 - 1,5 = 1,5 `dm^3` `O_2`; keletkezik 3 `dm^3` `NO_2`

A NO átalakulása: `3/3*100` = 100 %-os.

Az `O_2` átalakulása: `1.5/3*100` = 50 %-os.
0