Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Erő kifejtés

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
692
Egy 53 km/h sebességgel haladó gépkocsi letér az útról, és egy oszlopnak ütközik. A kocsi utasát megmenti a légzsák: nem hagyja hirtelen a műszerfalba csapódni, hanem az úthoz képest 65 cm-es szakaszon állítja meg felsőtestét. Mekkora erőt fejt ki a légzsák az utasra, ha felsőteste 40 kg tömegű? (6670 N)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
65 cm-t tesz meg, miközben 53 `(km)/h`-ról (14,72 `m/s`) 0 `m/s`-ra lassul a test.

v = `a*t`

t = `v/a`

s = `v*t`-`a/2*t^2` = `v^2/a` - `v^2/(2a)` = `v^2/(2a)`

a = `v^2/(2s)` = `14.72^2/(2*0.65)` = 166,73 `m/s^2`

F = `m*a` = `40*166.73` = 6669 N
0

Az utas mozgási energiája E = (1/2)m*v2= 4334.87J
Ezt az energiát kell elnyelnie a légzsáknak s=65cm-es úton

E=F*s, innen F=E/s=6670N

Arra ügyelj, hogy a sebességet mindig m/s-ban helyettesítsd be a képletbe, s-t pedig méterré váltsd át.
Módosítva: 6 éve
0