Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Centripetális mozgás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
844
Tom Sawyer vízszintes síkban pörgeti 1,5 m hosszú madzagra kötött döglött patkányát a talaj fölött 2 m magasságban. A madzag egyszercsak elszakad, és a döglött patkány vízszintes irányban elrepül, majd vízszintes irányban 10 m-rel odébb ér földet. Mekkora volt a döglött patkány centripetális gyorsulása a körmozgás alatt? (167 m/s2)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1


Ez itt egy vízszintes hajítás lesz `v_0` kezdősebességgel. Függőlegesen 2 m-t tett meg.

s = `g/2*t^2`

t = `root()((2s)/g)` = `root()((2*2)/10)` = 0,632 s alatt

Ennyi ideig repült a patkány.

Vízszintesen 10 m-t repült 0,632 s-ig, akkor a vízszintes sebessége:

`v_0` = `10/0.632` = 15,81 `m/s`

Ennyi volt a kerületi sebessége.

r = 1,5 m

`a_(cp)` = `v_0^2/r` = `15.81^2/1.5` = 167 `1/s^2`
0