Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fordulatszám

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
484
A 0,8 m átmérőjű korong 1800 1/min fordulatszámmal forog. Mennyivel csökken a fordulatszáma 50 fordulat megtétele után, ha egyenletesen lassuló forgással 100 fordulat megtétele után áll meg? {8,79 1/s}
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

n = 1800 `1/(min)` = 30 `1/s`

`omega` = `2*pi*r*n` = `2*3.14*0.4*30` = 75,4 `m/s`

r = 0,4 m

Egyenletesen lassuló mozgás, mint az egyenes vonalú mozgásnál.

50 fordulat az `2*pi*r*50` = 125,66 m = `s_2`

100 fordulat az 251,32 m = `s`

v_k = `a*t`

t = `v_k/a`

s = `v_k*t`-`a/2*t^2` = `(v_k^2/a)` - `v_k^2/(2a)` = `v_k^2/(2a)`

a = `v_k^2/(2s)` = `75.4^2/(2*251.32)` = 11,31 `m/s^2`

`s_2` = `v_k*t_2`-`a/2*t_2^2`

125,66 = `75,4*t_2`-`(11.31/2)*t_2^2`

`t_2` = 1,95 s

`v_2` = `a*t_2` = `11.31*1.95` = 22,055 `m/s`

`v_2` = `2*pi*r*n_2`

`n_2` = `v_2/(2*pi*r)` = `22.055/(2*3.14*0.4)` = 8,78 `1/s`.
0