Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hajítási sebesség

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
452
Mekkora kezdősebességgel kell a 2 m magas kosarasnak a feje mellől elhajítania a labdát, hogy a 305 cm magasan levő gyűrűbe találjon, ha a gyűrűtől 7 m-re van, és a vízszintessel 45°-os szöget bezáró irányban dobja el a labdát? {9,1 m/s}
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A kezdősebességet fel kell bontani vízszintes és függőleges irányú komponensre.

Mivel 45° a dobás szöge, ezért `v_x` = `v_y` = `v_0*root()(2)/2`

Vízszintesen megtesz 7 m-t. Ezt t = `7/v_x` s alatt teszi meg.

Függőlegesen megtesz 3,05-2,00 = 1,05 m-t; illetve ennyi az elmozdulás. Felmegy x magasságig és visszamegy x-1,05 m magasságig. x magasságig eljut (y irányba egyenletesen lassuló ill. gyorsuló mozgást végez).

x = `v_0*t*cosalpha` = 7

y = `v_0*t*sinalpha`-`g/2*t^2` = 3,05-2 = 1,05

y = `x*tgalpha` -`g/(2*v_0^2*cos^2alpha)*x^2`

Na ezt kell megoldani `v_0`-ra.

1,05 = 7-`10/(2*v_0*(1/2))*49`

`v_0` = `root()(490/(7-1.05))` = 9,075 `m/s`.
0