Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene megoldani a következő feladatot?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
468
Egy ismeretlen moláris tömegű anyag benzolos (C6H6) oldata 80,414·C hőmérsékleten forr. Ha az oldat 100 grammjában még 2 grammot oldunk az ismeretlen anyagból, akkor a forráspont 80,545·C lesz. Mi az anyag moláris tömege? (Kfp=2,53kg·C/mol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`DeltaT` = 80,545-80,414 = 0,131 °C

m = `(DeltaT)/(DeltaT_m)` = `0.131/2.53` = 0,05178 mol/kg

1000 g oldószerben van 0,05178 mol anyag

100 g oldószerben van 5,178 mmol anyag

0.005178 mol felel meg 2 g-nak

1 mol anyag `1/0.005178*2` = 386,3 g

Az anyag moláris tömege 386,3 `g/(mol)`.
0