Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezen múlik hogy ne bukjak meg

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1187
HOLNAPRA KELLENE!!!
A következő feladatok szöveges egyenletek lesznek.Kérlek ha tudsz segíts.Táblázatot kell csinálnom és fel kell írnom az egyenletet.
1.Apa 3 évv idősebb mint Kata 25 évvel fiatalabb mint Anya.10 év múlva hárman együtt 107 évesek lesznek.Mennyi idős most Kata?
2.Egy kétjegyű szám második számjegye kettővel nagyobb az elsőnél.Ha a számot és a számjegyei felcserélésével kapott számot összeadjuk akkor 176-ot kapunk.Mi az eredeti szám?
3.Ha 200g 25%-os és 250g 40%-os sóoldatot összekeverünk mekkora töménységű sóoldatot kapunk?
4.Egy kertet az apa 6 óra alatt ásna fel.A fia ugyanezzel a munkával 1 nap alatt végezne.Mennyi idő alatt végeznek a munkával ha együtt fognak hozzá az ásáshoz?
5.Egy téglalap oldalainak aránya 5:2. A téglalap kerülete 280 cm.Mekkorák a téglalap oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
nagyon sürgős, Szöveges egyenletek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
anya: x éves
apa: x + 3 éves
kata: x - 25 éves

10 év múlva:
x + 10 + x + 3 + 10 + x - 25 + 10 = 107
3x + 8 = 107
3x = 99
x = 33

Tehát anya: 33 éves, kata: 33-25=8 éves.

2.
Az eredeti szám első jegye legyen x, a második x+2, ilyenkor a szám értéke
10*x+(x+2)=11x+2.
Ha felcseréljük a jegyeket, akkor az első jegy lesz x+2 és a második x, ilyenkor a szám értéke
10*(x+2)+x=11x+20

Tudjuk, hogy a 2 szám összege 176, így felírhatjuk a következő egyenletet:
11x+2+11x+20=176, amiből azt kapjuk, hogy x=7. Tehát a keresett szám 79.

3.
200*0.25 + 250*0.4 = (200 + 250)*x
50 + 100 = 450x
150 = 450x / osztunk 450-nel
1/3 = x
Tehát 1/3 = 0.33 = 33%os töménységű a sóoldat.

5.
a oldal: 2x
b oldal: 5x
K = 2a + 2b = 2*2x + 2*5x = 14x
280 = 14x
20cm = x
tehát a oldal 2*20 = 40 cm, b oldal pedig 5*20 = 100 cm.


4.
Az apa 1 óra alatt 1/6-od munkát végez el.
A fia 1 óra alatt 1/24-ed munkát.

x*(1/6) + x*(1/24) = 1
x*(5/24) = 1
x = 24/5 = 4,8 óra alatt
Módosítva: 9 éve
0