Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika levezetessel egyutt

Főoldal » Középiskola » Fizika
2606
Mekkora a belső energiaja 1 mólnyi normál állapotú egyatomos, illetve ketatomos gaznak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
1.) egyatomos gáznál belső Energia = 3/2 R T = 3405 J

2.) kétatomosnál pedig:
belső Energia = 5/2 R T = 5674 J
2

A levezetése:
k-t úgy keresd, hogy Boltzmann állandó. Azt akkor kell használni, ha a molekulák darabszáma van megadva, N·k·T formában szokták írni, N a darabszám.

Ha mol-ban van meg az anyagmennyiség, nem pedig darabszámban, akkor az n·R·T szokott szerepelni a képletben, ahol n az anyagmennyiség molban, R az egyetemes gázállandó. Természetesen R és k között nagyon szoros kapcsolat van, R=k·Na ahol Na az Avogadro szám (6·10²³).

A normál állapot pedig azt jelenti, hogy 0°C és 101,325 kPa nyomás (bár vannak esetek, amikor teljesen mást értenek rajta, néha 20, néha 25, néha 15 fokot, és a nyomás is néha inkább 100 kPa. Azt használd, amit a könyved ír.)

A hőmérsékletet természetesen nem °C fokban, hanem Kelvinben kell számolni!
2

n= 1 mol
R= 8,314 J / mol x °K
T= 273°K

egyatomos:
E=3/2 x n x R x T

kétatomos
E=5/2 x n x R x T
0