Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Anyagmennyiség koncentráció

Főoldal » Középiskola » Kémia
975
Hány mol/dm3 koncentrációjú a 30 tömegszázalékos kénsavoldat, amelyet az akkumulátorok töltésére használnak, ha sűrűsége 1,22g/cm3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

100 g oldatban van 30 g kénsav, ami `30/98` = 0,306 mol

Ennek a térfogata:

V = `m/rho` = `100/1.22` = 81,97 `cm^3`

81,97 `cm^3` oldatban van 0,306 mol kénsav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/81.97*0.306` = 3,733 mol kénsav

Az kénsavoldat 3,733 `(mol)/(dm^3)`-es.
0