Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 8

Főoldal » Általános iskola » Fizika
872
Még egy kicsi segítségre van szükségem.

1.Két fogyasztó párhuzamosan van kapcsolva. Az első fogyasztó ellenállása 20Ώ, a másik fogyasztó ellenállása 80 Ώ és az első fogyasztón áthaladó áram erőssége 0,4A. Készíts kapcsolási rajzot. Írd fel a négy összefüggést és számítsd ki a hiányzó értékeket!



2. Két fogyasztót sorosan kapcsoltunk. Az első fogyasztó ellenállása 100 Ώ, a második fogyasztó feszültsége 24V és az áramforrás feszültsége 84V. Készíts kapcsolási rajzot! Írd fel a négy összefüggést és számítsd ki a hiányzó értékeket!

A válasz(oka)t köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
ohm, Fizika8
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
ΩSoros kapcsolásnál azt kell tudnod, hogy az áram erőssége a teljes áramkörre ugyan akkora. A feszültség értékét komponensekként kapod meg U=U1+U2+...+Un
Az ellenállásoknál hasonló képpen: Reredő=R1+R2+...+Rn

Párhuzamos kapcsolásnál a feszültség állandó a teljes áramkörre nézve. Az áramerősségek most úgy kapjuk, mint a soros kapcsolásnál a feszültségeket. Az ellenállást pedig így:
1/Re=1/R1+1/R2+...+1/Rn

Ezek alapján az
1. feladat:

R=U/I
U=U1=U2=áll
I=I1+I2
1/Reredő=1/R1+1/R2
U1=I1·R1=0,4A·20Ω=8V=U2=Ueredő
I2=U/R2→I2=8V/80Ω=0,1A
Ieredő=I1+I2=0,5A
Reredő=Ueredő/Ieredő=8V/0,5A=16Ω vagy 1/Reredő=1/R1+1/R2 alapján 1/Reredő=1/20Ω+1/80Ω=0,06251/Ω→Reredő=16Ω

Hasonló logikával, fent említett képletekkel a második feladatot is megtudod majd oldani. Sok sikert. puszipá



Módosítva: 6 éve
0