Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
868
Normálállapotú levegőben 1,00 g szenet égetünk el. A keletkező gázelegy 5,0 V/V% CO₂, 16,0 V/V % O₂, 79,0 V/V% N₂. Mekkora térfogatú levegőben égettük el a szenet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


C + `O_2` = `CO_2`

Kiindulás: 1 g szén, ami `1/12` mol szén

keletkezett ugyanennyi, azaz `1/12` mol `CO_2`, ami 5 térfogat% (ami ugyanaz, mint a mol%).

100 % akkor megfelel `100/5*(1/12)` = `100/60` = 1,67 mol.

Ennek a 79%-a nitrogén, ami `0.79*1.67` = 1,32 mol nitrogén, ennyi volt a kiindulási elegyben is.

16% oxigén, ami `0.16*1.67` = 0,27 mol oxigén

Elreagált annyi oxigén, amennyi szén volt, azaz `1/12` = 0,08 mol

Összesen volt tehát 0,08+ 0,27 = 0,35 mol oxigén és 1,32 mol nitrogén; a levegő mennyisége 0,35+1,32 = 1,67 mol

1 mol normálállapotú levegő térfogata 22,41 `dm^3`

1,67 mol levegő térfogata `1.67*22.41` = 37,35 `dm^3` levegőből indultunk ki.
1