Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat 8.o

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1352
1. A zsebizzó ellenállása 15Ώ.Mekkora erősségű áram halad át rajta, ha 4.5V-os zsebtelepről működtetjük?

2. Két fogyasztót sorosan kapcsoltunk . Az egyik fogyasztó feszültsége 12V, az áramforrás feszültsége 42V és az áramkörben mért áram erőssége 0,3A. Készíts kapcsolási rajzot. Írd fel a négy összefüggést és számítsd ki a hiányzó értékeket!

3. Két fogyasztó párhuzamosan van kapcsolva. Az egyik fogyasztó ellenállása 50Ώ, a másik fogyasztó ellenállása 200Ώ és az áramforrás feszültsége 20V. Készíts kapcsolási rajzot! Írd fel a négy összefüggést és számítsd ki a hiányzó értékeket!

Ha valaki segít a feladatoknak a megértésében, annak előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
házi, ohmtorvenye
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1

Mindegyik feladatnál az R = `U/I` összefüggést kell alkalmazni, illetve a mellékelt ábrán feltüntettem, hogy soros és párhuzamos kapcsolásnál milyen összefüggések érvényesek.

1,

R = 15 `Omega`

U = 4,5 V

I = `U/R` = `4.5/15` = 0.3 A


2, Soros kapcsolás.

`U_1` = 12 V

U = 42 V

I = `I_1` = `I_2` = 0,3 A

`U_2` = U-`U_1` = 42-12 = 30 V

`R_1` = `U_1/I_1` = `12/0.3` = 40 `Omega`

`R_2` = `U_2/I_2` = `30/0.3` = 100 `Omega`

`R_e` = `R_1` + `R_2` = 100 + 40 = 140 `Omega`



3, Párhuzamos kapcsolás

`R_1` = 50 `Omega`

`R_2` = 200 `Omega`

`1/R_e` = `1/R_1` + `1/R_2` = `1/50` + `1/200` = `5/200` = `1/40`

`R_e` = `1/(1/40)` = 40 `Omega`

U = 20 V = `U_1` = `U_2`

I = `U/R_e` = `20/40` = 0,5 A

`I_1` = `U_1/R_1` = `20/50` = 0,4 A

`I_2` = `U_2/R_2` = `20/200` = 0,1 A

És ellenőrzésként ki is jön, hogy

I = `I_1` + `I_2`

0,5 A = 0,4 A + 0,1 A


- Arra kell gondolni, hogy ÁTFOLYÓ áram erőssége.

Soros kapcsolásnál ami az egyik fogyasztón átfolyik, az átfolyik a másik fogyasztón is.

Párhuzamos kapcsolásnál elágazik az áram, valamennyi folyik az egyik ágban, valamennyi a másik ágban.

Kivezetéseken mért feszültség:

Párhuzamos kapcsolásnál elágazik az áram, de a kivezetésein ugyanakkora feszültség esik mindkét fogyasztónak. Soros kapcsolásnál viszont a két fogyasztón külön-külön mért feszültségesés összege lesz egyenlő a teljes feszültségeséssel.
1