Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabadésés - Függőleges hajítás kezdősebességgel

Főoldal » Középiskola » Fizika
763
Egy h = 20 m magas épület tetejéről függőlegesen lefelé v₀ kezdősebességgel
elhajított kis test t₁ = 1,0 s alatt éri el a talajt. Mekkora t₂ idő alatt éri el a test
a talajt, ha ugyancsak v₀ nagyságú sebességgel, de függőlegesen felfelé hajítjuk el az
épület tetejéről? (A légellenállást hanyagoljuk el!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hajítás, szabadesés, kezdősebesség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
h = 20 m

`t_1` = 1 s

h = `v_0*t_1` + `g/2*t_1^2`

20 = `v_0*1` + `10/2*1^2`

`v_0` = 15 `m/s`

b,

`v_0` = `g*t_a`

`t_a` = `v_0/g` = `15/10` = 1,5 s

Felfelé megy 1,5 s-ig, az elhajítási pontra visszajut ugyanennyi idő alatt és ekkor a sebessége ugyanígy 15 `m/s`. Eddig eltelt 3 s és ezután, míg földet és, el fog telni, mint az első részben 1 s. Ez összesen `t_2` = 4 s.
1