Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
389
Tudna esetleg valaki segíteni? :(
A h, l, m és n feladatban kellene.
Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
h,

`(1/27)^(x-1)` = `81^x`

`3^(-3(x-1))` = `(3^4)^x`

-3(x-1) = 4x

7x = 3

x = `3/7`


l,

`2^x` + `1/2*2^x` + `1/4*2^x` = 1792

`2^x*(1+1/2+1/4)` = 1792

`2^x` = `1792/1.75` = 1024 = `2^(10)`

x = 10


m,

`9^(2x)` = `root(3)(243)` = `(3^5)^(1/3)`

`3^(4x)` = `3^(5/3)`

4x = `5/3`

x = `5/12`

n,

`(4/49)^(x^2-12)` = `(7/2)^(9-x)` = `(2/7)^(x-9)`

`(2/7)^(2(x^2-12))` = `(2/7)^(x-9)`

`2x^2-24` = x-9

`2x^2`-x-15 = 0

Megoldóképlet vagy szorzattá alakítás:

(x-3)(2x+5) = 0

`x_1` = 3

`x_2` = `-5/2`
1