Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Felhajtó erő

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1955
Egy acélgerenda súlya 20000N...vízbemerítve a tartóerő 16000N.Mekkora a felhajtó erő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
A felhajtóerő a súlyerő és tartóerő különbsége lesz.

`F_f` = `F_s`- `F_t` = 20000-16000 = 4000 N
1

Ilyen feladatoknál mindig célszerű rajzot készíteni, és felrajzolni, hogy az adott erővektorok, milyen irányba mutatnak. Ezt tette az előző válaszoló is, csak gondoltam leírom a gondolatot mögötte, hogy érts is valamit.
Az acélgerenda súlya lefelé menne, ő szeretne szépen elmerülni a vízbe. A víz Arkhimédész bácsi óta tudja (nah jó, igazából mi tudjuk), hogy felhajtó ereje van. Az felfelé mutat. Van egy másik erő is, ami tartó erő, tehát az nem segít még lemerülni a gerendának, próbálja tartani, feltartani. FELtartani, tehát ez is felfelé mutató lesz. Tehát ha a felfelé irányt választjuk pozitív iránynak, akkor van 2 pozitív vektorunk (tartó és felhajtó erő vektorok) valamint 1 negatív (súly vektor). Tehát Ffelhajtó+Ftartó-Fsúly=0 Jobb oldalt 0 van, mert ugye egyensúlyban van a rendszerünk. Áll a gerenda. Ebből megkaphatjuk egy 1.osztályos rendezéssel a Felhajtóerőt: Fsúly-Ftartó=Ffelhajtó
Módosítva: 6 éve
0