Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

V.munkaenergia

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
716
Egy 36km/h sebességgel haladó kerékpáros egy 30 fokos emelkedőhöz ér. Mekkora magasságig tud feljutni ha a kerékpáros az emelkedőn, ha annak alján abba hagyja a tekerést és minden menet ellenállástól eltekintünk.
Mekkora volt a bicikli sebessége az emelkedőn megtett út felénél?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

Amikor a mozgási energiája egyenlő lesz a helyzeti energiával.

v = 36 `(km)/h` = 10 `m/s`

`m*g*h` = `1/2*m*v^2`

h = `v^2/(2*g)` = `10^2/(2*10)` = 5 m

5 m magasságig jut el.

l = `h/sin30` = `5/0.5` = 10 m-t tesz meg a lejtőn.

Kiszámoljuk a gyorsulást (lassulást):

v = `a*t`

t = `v/a`

s = `a/2*t^2` = `a/2*(v/a)^2` = `v^2/(2a)`

a = `v^2/(2s)` = `10^2/(2*10)` = 5 `m/s^2`

`s_2` = `v_0*t`-`a/2*t^2`

5 = `10*t` - `2.5*t^2`

t = `2-root()(2)` = 0,59 s

`v_2` = v - `a*t` = 10-`5*0.59` = 7,07 `m/s`
0