Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

V.ideálisgáz

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
474
Egy 25 literes gázpalackban 150bar nyomású, 27C hőmérsékletű nitrogén (N2) és hidrogén(H2) gáz keverék van. A gázelegy tömege 3kg. Határozza meg, hogy a gázelegy tömegének hány százaléka nitrogén? R=8,314 a nitrogén móltömege 29 a hidrogén móltömege 28
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

Hát legyen inkább a nitrogén móltömege 28 `g/(mol)`, a hidrogéné 2 `g/(mol)`.

Kiszámoljuk hogy ez a gázelegy hány mol:

pV = nRT

p = `150*10^5` Pa

V = 0,025 `m^3`

T = 27 °C = 300 K

n = `(p*V)/(R*T)` = `(150*10^5*0.025)/(8.314*300)` = 150,35 mol

`M_("elegy")` = `m/n` = `3000/150.35` = 19,9536 `g/(mol)`

`M_("elegy")` = `M_(N_2)*x_(N_2)+M_(H_2)*(1-x_(N_2))` = 28x + 2(1-x) = 19,9536

`x_(N_2)` = 0,69

A nitrogén moltörtje 0,69, a hidrogéné 1-0,69= 0,31

1 mol elegyben van 0,69 mol nitrogén, ami `0.69*28` = 19,32 g

1 mol elegyben van 0,31 mol hidrogén, ami `0.31*2` = 0.62 g

Az elegy összesen 19,32+0,62 = 19,94 g

19,94 g elegyben van 19,32 g nitrogén

100 g elegyben van `100/19.94*19.32` = 96,89 g nitrogén.

Az elegy tömeg%-os összetétele: 96,89 tömeg% nitrogén és 3,11 tömeg% hidrogén.

(Ha mol%-ban kéri (vagy térfogat%-ban, ami ugyanaz), akkor a moltört szorozva 100-zal)
0