Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

V.hidrosztatika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
511
18dm^2 alapterületű akváriumba 25 liter vizet öntünk. A folyóvíz sűrűsége 998 kg/^3, a tengervízé 1016 kg/m^3
a, Mekkora lesz az akvárium alapfelületére kifejtett nyomás?
b, Mekkora erő hat a tartály aljára?
c, Fel lehet-e tölteni ugyanennyi tengervízzel az akváriumot, ha az üveg teherbírása 800 N/mm^2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1)
`25" liter "=" "25" dm"^3`
`h*18=25" "h=25/18=1.38888888889\ dm`
`p = rho*g*h=998*10*0.138888889=1386.11111222\ Pa`
2)
`F=m*g=25*10^-3*998*10=249.5\ N`
3)
Ugyanennyi tengervíz valamivel több mint 25 kg, ez oszlik meg a `18\ dm^2` területen.
`800 N/(mm^2)` esetén 80 kg az üveg `mm^2`-enkénti terhelhetősége. El fogja bírni.
0