Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika gyakorló

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
410
Egy tóban 0,2 m³ térfogatú műanyag henger alakú bójákat használva jelölik ki a strandolásra alkalmas területet.A bójákat elhanyagolható tömegű kötéllel úgy rögzítik a tó fenekéhez, hogy magasságuk egynegyede van a vízszint felett.Mekkora a bóják tömege, ha 1200 N erő feszíti a kötelet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A bója `3/4`-e van víz alatt, azaz `0.2*3/4` = 0.15 `m^3`

Ennyi vizet szorít ki, aminek a tömege `0.15*1000` = 150 kg; annak a súlya `F_f` = `50*10` = 1500 N

A felhajtóerő egyenlő a tartóerő és a súlyerő összegével.

`F_f` = `F_s` + `F_t`

1500 = `F_s` + 1200

`F_s` = 300 N

m = `F_s/g` = `300/10` = 30 kg.
0