Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
458
Egy ismeretlen oldat pH-ját 9-re szeretnénk állítani szódabikarbóna oldattal. A szódabikarbóna oldatot a következő módon készítettük el: állandó kevergetés mellett 50Celsius-fokon kicsi adagokban adagoltuk a szódabikarbónát. Miután teljesen telített lett leszűrtük, majd 20fokra hűtöttük. Miután lehült újra leszűrtük. Azonban így a tömény szódabikarbóna oldat csak pH=8.

Adatok:
Ks= 4,3*10^-7
Kv= 1,0*10^-14
NaHCO3 oldhatósága 96g/L 20 C-fokon és 155g/L 50 C-fokon.

Elméletileg milyen pH-t kellett volna mérni a szódabikarbóna-oldat elkészítése után?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(NaHCO_3)` = 84 `g/(mol)`

`NaHCO_3` = `Na^+` + `HCO_3^-`

`HCO_3^-` + `H_2O` `Leftrightarrow` `H_2O` + `CO_2` + `OH^-`

Na most az a kérdés, hogy az 50 °C-on telített `NaHCO_3`-oldat pH-ja mennyi. Ehhez azonban az 50 °C-on a vízionszorzatra is szükség lenne. Ha mindkét esetben jó az adott érték, akkor ezzel nem foglalkozunk.

A `NaHCO_3` egy gyenge savnak és egy erős bázisnak a sója, lúgosan hidrolizál. A hidrolizáló sókra vonatkozó összefüggés:

pH = `1/2*(pK_v+pK_s+lgc)`

50 °C-on:

c = 155 `g/l` = `155/84` = 1,845 `(mol)/(dm^3)`

`pK_v` = `-lgK_v` = `lg(10^(-14))` = 14

`pK_s` = 6,366

lgc = lg1,845 = 0,266

pH = `1/2*(pK_v+pK_s+lgc)` = `1/2*(14+6.366+0,266)` = 10,316


20 °C-on:

c = `96/84` = 1,143 `(mol)/(dm^3)`

lgc = 0,058

pH = `1/2*(pK_v+pK_s+lgc)` = `1/2*(14+6.366+0,058)` = 10,212


Mondjuk az azért furcsa, hogy csak 8-as pH-jú oldat keletkezett, én itthon a csapból engedek 8-as pH-jú vizet, pedig annak a sótartalma közel sincs annyi, mint a fenti oldat(ok)nak. (Ha pedig kiforralom, felmegy majdnem 9-re). A pH-csökkenés az oldás során történő kevergetésből és szűrögetésből adódik, a levegő `CO_2`-ját a két folyamattal jól beletoltuk a rendszerbe, így az egyensúly eltolódik, megnő a `HCO_3^-`-ionok koncentrációja, visszaszorítja a hidroxidionokat, csökken a pH.

Ha érdekel, hogy a fenti összefüggés hogy jön ki, találsz sok információt az interneten 'hidrolizáló sók pH-ja' -ra való kereséssel.
0