Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás Poisson eloszlás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
546
Kérdés:

Egy szervizben hetente átlagosan 4,2 reklamáció érkezik. Mi a vszg.-e, hogy
a rekl.száma nagyobb, mint a várható érték egy nap alatt_

P(X>E(X)) = P(X>0.6)=.... ?

Eddig eljutottam..azonban a Poisson eloszlás képletében, k faktoriális helyére ugye csak egész szám adható meg. Nem is kellene itt a képlet, valahogy máshogy kell megoldani?

Válaszokat köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Valószínűségszámítás Poisson eloszlás
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ha jól értem, az a kérdés, hogy mi avalószínűsége, hogy 1 nap alatt több reklamáció jön, mint egy nap alatt a várható érték?
Kell a képlet és jól írtad, `P(X > 0.6)`-ot kell kiszámolni.
Tudjuk, hogy mennyi a `P(X = 0)`, aztán mennyi a `P(X = 1)`, meg `P(X = 2)` stb. Ezek közül egyedül a 0 olyan, ami nem kisebb 0.6-nál, a többi összege lesz a nála nagyobb. Vagy egyszerűbben:
`1-P(X=0)`
Ezt már ki tudod a képlettel számolni.

Ez ugyanolyan jellegű kérdés mint az, hogy mennyi a valószínűsége, hogy dobókockával π-nél nagyobb számot dobsz...
1