Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

????

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2901
Egy tehenészetben a tejtermelés fokozása érdekében minden nap különböző stílusú zene szól.
Egy muzikális tehén, Dallam azokon a napokon, amikor tetszik neki a zene, 30 liter tejet ad,
más napokon 20 litert. A többi tehén mindegyike minden nap 20 liter tejet ad.
a) Hány napon tetszett Dallamnak a zene decemberben, ha ebben a hónapban összesen
810 liter tejet adott? ...........................
b) Januárban összesen 10 700 liter tejet adtak a tehenek. Hány tehén volt összesen
a tehenészetben? ................................
c) Hány napon tetszett Dallamnak a zene januárban? .................................................
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

a,

x napon adott 20 liter tejet, 31-x napon adott 30 liter tejet:

20x + 30(31-x) = 810

930-10x = 810

10x = 120

x = 12

12 napon adott 20 litert, 31-12=19 napon adott 30 litert.

b,

A többi tehén napi 20 litert adott, az havi `31*20` = 620 liter

A zenés tehén legalább 20*31=620 litert; legfeljebb 30*31= 930 liter tejet adott.

Ha mindennap tetszett neki, akkor:

620y + 930 = 10700

620y = 9770

y = 15,75

Ha egyik nap se tetszett neki, akkor:

620y + 620 = 10700

620y = 10080

y = 16,25

Ebből kiderült, hogy 17 tehén van, 16 állandó tejelő és a zenés tehén.

A 16 tehén ad `16*620` = 9920 liter tejet

A maradékot adja a zenés: 10700-9920 = 780 litert.

Mint az a, részben, felírjuk az egyenletet:

z nap ad 30 litert, 31-z nap ad 20 litert:

30z + 20(31-z) = 780

10z = 160

z = 16

16 napon érezte magát jól. ;)
0