Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
433
Csatoltam képet. Segítsetek legyszi.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


m,

`root()(2^(x+5)` = `4^2` = `2^4` (négyzetre emelés)

`2^(x+5)` = `(2^4)^2` = `2^8`

x+5 = 8

x = 3


n,

`root(3)(3^(x-1))` = `1/9` = `3^(-2)` (köbre emelés)

`3^(x-1)` = `(3^(-2))^3` = `3^(-6)`

x-1 = -6

x = -5


o,

`root(4)(4^(2x-1))` = 64 = `4^3`

`4^(2x-1)` = `(4^3)^4` = `4^(12)`

2x-1 = 12

2x = 13

x = `13/2`


q,

`13^(2x-7)` = 1 (hányadik hatvány egy? nulladik.)

2x-7 = 0

2x = 7

x = `7/2`


r,

`7^(2x-5)`-1 = 0

`7^(2x-5)` = 1

2x-5 = 0

2x = 5

x = `5/2`


s,

`10^x*100^(2x-3)`-1 = 0

`10^x*10^(2*(2x-3))` = 1

`10^(x+4x-6)` = 1

5x-6 = 0

5x = 6

x = `6/5`
Módosítva: 6 éve
0