Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
382
Segítsetek légyszíves a képen látható egyenlet megoldásában.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`8^(x+1)` + `4*5^(3x+2)` = `125^(x+1)` + `2^(3x+2)`

`2^(3x+3)` + `4*5^(3x+2)` = `5^(3x+3)` + `2^(3x+2)`


Egy oldalra rendezzük a kettő hatványos tagokat és az öt hatványos tagokat:

`2^(3x+3)`-`2^(3x+2)` = `5^(3x+3)`-`4*5^(3x+2)`

`2*2^(3x+2)`-`1*2^(3x+2)` = `5*5^(3x+2)`-`4*5^(3x+2)`

`2^(3x+2)` = `5^(3x+2)`

A kitevők egyenlők, az alapok különbözők, ez csak úgy lehetséges, ha a kitevő 0.

3x+2 = 0

3x = -2

x = `-2/3`

0