Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Valaki le tudná vezeti nekem az alábbi feladatot?

Főoldal » Középiskola » Fizika
627
Mennyi hő kell ahhoz, hogy 5 kg, - 10°C-os jégből 25°C-os víz legyen? (Lo=334 KJ/kg, Cjég=2100 J/kg×°C, Cvíz=4200 J/kg×°C)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1


3 lépés:

1. A jeget felmelegítjük az olvadáspontjára:

`Q_1` = `c_j*m*DeltaT` = `2.1*5*(10-0)` = 105 kJ

2. A jeget megolvasztjuk:

`Q_2` = `m*L_0` = `5*334` = 1670 kJ

3. A vizet felmelegítjük 25 °C-ra:

`Q_3` = `c_v*m*DeltaT_2` = `4.2*5*(25-0)` = 525 kJ

A három összege lesz a keresett hő:

Q = `Q_1` + `Q_2` + `Q_3` = 105 + 1670 + 525 = 2300 kJ
0