Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2458
A téglalap egyik oldala 3dm-rel hosszabb,mint a másik.Ha mind a 2 oldalát 3 dm-rel növeljük,a téglalap területe 30dm²-rel lesz nagyobb lesz nagyobb.
Mekkorák az eredi téglalap oldalai?
Mekkora a nagyobb téglalap kerülete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az eredeti téglalap területe

`T_1` = `x*(x+3)`

A növelt téglalap területe:

`T_2` = `(x+3)*(x+6)`

Felírható egyenlet:

`x*(x+3)` + 30 = `(x+3)*(x+6)`

`x^2`+3x+30 = `x^2`+ 9x + 18 (-`x^2`)

3x+30 = 9x+18 (-3x)

30 = 6x+18 (-18)

12 = 6x (:6)

x = 2

Az eredeti téglalap oldalai: 2 dm és 5 dm

A nagyobb téglalap kerülete:

`K_2` = `2*(x+3+x+6)` = 4x+18 = 8+18 = 26 dm
0