Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
460
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(SO_3)` = 80 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`SO_2` + `1/2` `O_2` = `SO_3`

`SO_3` + `H_2O` = `H_2SO_4`

6,125 `dm^3` `SO_3` az `6.125/24.5` = 0,25 mol `SO_3`, ami `0.25*80` = 20 g

Az oldat tömege: 400+20 = 420 g

420 g oldatban van 0,25 mol `H_2SO_4`, ami `0.25*98` = 24,5 g kénsav

100 g oldatban van `100/420*24.5` = 5,83 g kénsav

A keletkezett oldat 5,83 tömeg%-os.


`H_2SO_4` + 2 `NaOH` = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

420 g oldatban van 0,25 mol kénsav

10 g oldatban van `10/420*0.25` = 6 mmol kénsav

Ezzel reagál kétszerannyi, azaz 12 mmol NaOH, ami `0,12*40` = 0,48 g NaOH

NaOH:

100 g oldatban van 28 g NaOH

hány g oldatban van 0,48 g NaOH?

x = `0,48/28*100` = 1,7 g

Az oldat térfogata:

V = `m/rho` = `1.7/1.31` = 1,3 `cm^3`

1,3 `cm^3` NaOH-oldatra van szükség a közömbösítéshez.
1