Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körmozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
606
Egy gépkocsi legfeljebb mekkora sebességgel haladhat az 50 m sugarú kanyaban száraz úton, ha a tapadási súrlódási együttható 0.4? Mennyi lehet a legnagyobb sebessége nedves úton. ha ott ez az érték 0.2?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

A centripetális erő és a súlyerő megegyezik.

`F_(cp)` = `F_s`

`m*v^2/r` = `mu*m*g`

`v_(sz)` = `root()(mu_1*g*r)` = `root()(0.4*10*50)` = 14,14 `m/s`

nedves úton:

`v_n` = `root()(mu_2*g*r)` = `root()(0.2*10*50)` = 10 `m/s`
0