Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
430
Segítsetek légyszíves a képen látható exponenciális egyenletet megoldani. X=5 elvileg a megoldás.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

l,

`(125^(x+2))/(25^(x+1))` = `5^(3x-6)`

`(5^(3*(x+2)))/(5^(2*(x+1)))` = `5^(3x-6)`

`5^(3x+6-2x-2)` = `5^(3x-6)`

3x+6-2x-2 = 3x-6

x+4 = 3x-6 (+6)

x+10 = 3x (-x)

10 = 2x (:2)

x = 5

Ellenőrzés:

`(125^(5+2))/(25^(5+1))` = `125^7/25^6` = `5^(21)/5^(12)` = `5^9`

`5^(3*5-6)` = `5^9`


A levezetésnél az utolsó előtti sornál ment el a dolog, ott nem -4 kell, hanem +4.
0