Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. Felhajtóerő folyadékokban

Főoldal » Középiskola » Fizika
2020
Egy vízben oldódó ismeretlen tárgy sűrűségét szeretnénk megállapítani. A levegőben mért súlya 30 N, olajba merítve 18 N. Az olaj sűrűsége 900 kg/m². Mekkora a sűrűsége a testnek?

Köszönöm. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1


A test súlya 30 N, a tömege:

`m_t` = `G/g` = `30/10` = 3 kg

Olajban a felhajtóerő a súlyerő és a tartóerő különbsége, azaz 30-18=12 N

Ez egyenlő a test által kiszorított olaj súlyával:

`rho_o` = 0,9 `(kg)/(dm^3)`

`F_f` = `m_o*g` = `V_o*rho_o*g`

12 = `V_o*0.9*10`

`V_o` = `12/(10*0.9)` = 1,33 `dm^3` = `V_t`

A test sűrűsége:

`rho_t` = `m_t/V_t` = `3/1.33` = 2,25 `(kg)/(dm^3)` = 2250 `(kg)/m^3`
0