Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feszítő erő

Főoldal » Középiskola » Fizika
628
Egy tóban 0,3 m3, 40 kg tömegű műanyag henger alakú bójákat használva jelölik ki a strandolásra alkalmas területet. A bójákat elhanyagolható tömegű kötéllel úgy rögzítik a tó fenekéhez, hogy magasságuk egyharmada van a vízszint felett?

Mekkora erő feszíti a kötelet?

El tudná nekem valaki ezt magyarázni ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`F_f`: a bólyára ható felhajtóerő
`m*g` : test súlya
`color(red)F_color(red)f\ color(red)=\ color(red)mcolor(red)*color(red)gcolor(red)+color(red)K`
`K\ =\ F_f-m*g=rho_"víz"*V_"bemerűlő rész"*g-m_"test"*g`
`K\ =\ 1000\ kg/m^3*2/3*V_"test"*10\ m/s^2-40\ kg*10\ m/s^2`
`K\ =\ 1000\ kg/m^3*2/3*0,3\ m^3"*10\ m/s^2-40\ kg*10\ m/s^2=2000\ N-400\ N`
`K\ =\ color(red)"1600 N"`
0