Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
440
A képen csatolt számolás megoldásában szeretnék segítséget kérni.
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


Az alkán: `C_nH_(2n+2)`

Az alkén: `C_nH_(2n)`

Az alkán 1 molja 12n+2n+2 = 14+2 g

14n+2 g alkánban van 2n+2 g hidrogén

100 g alkánban van `100/(14n+2)*(2n+2)` g hidrogén

Az alkén 1 molja 12n+2n = 14 n g

14n g alkénben van 2n g hidrogén

100 g alkénben van `100/(14n)*2n` g alkén

A kettő aránya:

`((2n+2)/(14n+2))/((2n)/(14n))` = `14/11`

Ezt kell n-re megoldani.

n = 3

A keresett szénhidrogének: Propán `(C_3H_8)` és propén `(C_3H_6)`.
0