Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi sürgős!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
658
Melyik az a szám amelynek háromnegyedrészéből kivonva a 2harmad részét és még felet, 1-et kapunk
Így kezdtem el, de nem jó....
0,75x-2harmadx-1kettedx=1
2. Amelynek 2ötöd részégez hozzaadva a szamnal 4gyel kisebb szám 5hatod részét, 3at kapunk
Köszi a segítgséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ott egy x-szel több lett:

`3/4*x` - `2/3*x` - 0,5 = 1

`(9-8)/12*x` = `3/2` (= `18/12`)

x = 18

Ellenőrzés:

18 háromnegyedéből (azaz 13,5-ből) kivonva 18-nak a `2/3`-át (azaz 12-t) (eddig 13,5-12 = 1,5) és még felet, egyet kapunk.

2,

`2/5*x` + `(x-4)*5/6` = 3

`12/30*x` + `(x-4)*25/30` = `90/30`

12x + 25*(x-4) = 90

37x-100 = 190

37x = 190

x = `190/37` = 5,13

1