Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
444
Segítsetek légyszíves a képen látható 483-as feladatban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A függőleges helyzethez képest `alpha` szöggel kitérítve a test `h=l-l cos alpha` magassággal kerül feljebb (készíts rajzot, látni fogod!). Ez az `mgh` helyzeti energia alakul teljes egészében `1/2 m v^2` mozgási energiává a pálya alsó pontján:

`mgl(1-cos alpha) = 1/2 m v^2`

Kifejezve a sebességet:

`v=sqrt(2gl(1-cos alpha))``=``sqrt(2*10*3.6*(1-cos 60°))=6\text{m}/\text{s}`

A sebesség független a lengő test tömegétől, az fölösleges információ volt.
Módosítva: 6 éve
0