Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Fehérjeszintézis

65

Jó napot kívánok mindenkinek! Egy feladattal kapcsolatban lenne kérdésem. Két kétdrdésre nem értem, miért az adott válasz a jó. A feladat így szól:
A következő betűsor egy DNS aktív szálának bázissorrendje, mely egy olyan peptid kódja is egyben, aminek első két aminosava a glicin (Gly) és az alanin (Ala):
ACCCTCGAGGTTCGATC
Tulajdonképpen alapból már azt sem értem, miért nem lehet hármasával felosztani a bázisokat, eggyel kevesebb van. Másrészt azt, hogyha én átírom mrns-re a szálat, az első két bázishármas az UGG, GAG és ezek Try és Gly. Alapból nem értem a kérdést, hogy mire vonatkozik akkor az, hogy az első két aminosav glicin és alanin. Nem értem a kérdést, ezáltal két feladatot nem tudok megoldani. A megoldásaik az elsőnek prolin és szerin a másiknak pedig glicin és prolin. Az első feladat: Mi a többi aminosav? A másik pedig: A fenti szálon mely aminosav(ak) mRNS-kodonja marad változatlan értelmű, ha benne az A-t G-re cseréljük? Köszönöm szépen, ha valaki el tudja magyarázni, miért.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
Igazad van, még csak nem is jön ki 3 kodonokra a sor. Megnéztem nem, alaninal és glicinnel kezdődik, bár szerintem a te megoldásod sem jó. A sor végén helyesen ott a stop kodon, de nem jön ki jól a többi mert nem annyi bázispárt adtak meg. Valószínű rossz a feladat. Javaslom beszélj a tanároddal.
0