Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
1028
Reagens, 2 mol/dm³ koncentrációjú salétromsavat állítunk elő. 65,0 m/m%-os, 1,40 g/cm³ sűrűségű tömény oldat áll rendelkezésünkre.
Írjuk le, hogyan járunk el, ha 5,00 dm³ reagens oldatra van szükségünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

1 l oldatban van 2 mol `HNO_3`

5 l oldatban van `2*5` = 10 mol `HNO_3`, ami `10*63` = 630 g `HNO_3`

A kiindulási oldatunk

100 g-jában van 65 g `HNO_3`

Hány g-ban van 630 g `HNO_3`?

x = `630/65*100` = 969,23 g oldatból indulunk ki, aminek a térfogata:

V = `m/rho` = `969.23/1.4` = 692,3 `cm^3`

Eljárás: Egy 5 literes lombikba beleöntünk kb 1 liter vizet, ehhez adjuk hozzá a számolt mennyiségű (692,3 `cm^3`) tömény salétromsavat, majd lehűlés után jelretöltjük a lombikot.
1