Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, sztöchiometriai számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
650
200 cm^3, 2 mol/dm^3-es kénsavoldatba 8 g magnéziumot, illetve 8 g alumíniumot dobunk. Melyik esetben fejlődik több hidrogéngáz?
az egyenletek:
Mg + H2SO4 = MgSO4 + H2
2 Al + 3 H2SO4 = Al2(SO4)3 + 3 H2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

200 `cm^3` kénsavoldatban van `2*0.2` = 0,4 mol kénsav

8 g Mg az `8/24.3` = 0,33 mol; ebből fejlődik 0,33 mol hidrogéngáz.

8 g Al az `8/27` = 0,296 mol Al; ehhez szükséges `0.296/3*2` = 0,444 mol kénsav. Nekünk csak 0,4 mol kénsavunk van, ehhez nyílván kevesebb alumínium kell, keletkezik 0,4 mol hidrogéngáz.

Az alumínium fejleszt több hidrogéngázt.
2