Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia oldhatósági feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
2292
200 g 50°C-on telített nátrium-nitrát-oldatot 0°C-ra hűtünk. Hány g só kristályosodik ki? Még legalább hány cm^3 desztillált vizet kell 0°C-on ehhez a rendszerhez adni, hogy ezen a hőmérsékleten az összes szilárd anyag feloldódjon? (100 g víz 0°C-on 73 g, 50°C-on 114 g NaNo3-ot old.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
50 °C:

100+114 = 214 g oldatban van 114 g `NaNO_3`

200 g oldatban van `200/214*114` = 106,54 g `NaNO_3`

Lehűtjük, kiválik a só, az oldat tömege és az oldott anyag tömege is csökken

200-x g oldatban van 106,54-x g `NaNO_3`

ugyanakkor

100+73 = 173 g oldatban van 73 g `NaNO_3`

`(200-x)/173` = `(106.54-x)/73`

x = 38,31 g

38,31 g `NaNO_3` válik ki.

Ezen a hőmérsékleten

100 g vízben feloldódik 73 g `NaNO_3`

Mennyi vízben oldódik fel 38,31 g `NaNO_3`?

y = `38.31/73*100` = 52,5 g

Még legalább 52,5 `cm^3` desztillált vizet kell adni az oldathoz a feloldáshoz.
1