Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi! térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
748
egy fából készült téglatest éleinél egységnyi négyzet alapú hasábokat vágunk ki az ábrának megfelelően. mekkora a keletkezett test felszíne, ha a téglatest méretei 10cm, 8cm és 5cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A téglatest felszínének a képlete: A=2*(a*b+a*c+b*c). Tehát A=2*(80+50+40)=340 cm²
Azt kell észrevenni, hogy a kivágás hatására a felszín azokkal az egységnégyzetekkel csökkent csak, melyek a legnagyobb oldalon vannak, mivel a bevágások "kiforgatva kiadnák a nagy téglatest oldalait.
Így a 340 cm²-ből csupán az egységnégyzetnyi területeket kell kivonni, oldalanként 4-szer, és mivel két ilyen oldal van, ezért összesen 8-szor. Így A=340-8=332 cm²
0