Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi alapján lehet meghatározni, hogy melyik sav az erősebb?

962
Kémia órán összehasonlítottunk pár savat és az alábbi sorrend született (1-es a leggyengébb):
1. metil-alkohol
2. H2O
3. fenol
4. H2CO3
5. butánsav
6. but-2-én-sav
7. ecetsav
8. HCl

Hogyan lehet meghatározni, hogy melyik az erősebb? Mik a szempontok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, savak, erősség
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

Nos, érdemes visszafelé haladni.

A HCl-ról tudjuk, hogy erős sav, szinte teljesen disszociál vizes oldatban.

Az ecetsav már egy gyenge sav, nem teljesen disszociál oldatában, maradnak disszociálatlan ecetsav-molekulák is. De a karboxilcsoporton levő hidrogén viszonylag könnyen távozhat.

Az ecetsavat érdemes összehasonlítani a pl a butánsavval. A hosszabb szénlánc gyengíti a savi erősséget, nem túl elektronkedvelő az alkil lánc.

Összehasonlítva az ugyanolyan szénatomszámú de telítetlen funkciós csoporttal kapcsolódó karbonsavat, a kettős kötés jobb elektronkedvelő, mint az egyes kötés, ezért erősebb sav a buténsav, mint a butánsav.

A szénsavról tudjuk, hogy gyenge sav, mint `H_2CO_3` nem is nagyon fordul elő (`CO_2` és `H_2O`-ként van jelen). De vizes oldatában ott van a `HCO_3^-`-ion és `CO_3^(-2)`-ion.

A fenol kicsit erősebb savi jelleget mutat, mint a víz (aminek ismerjük is a disszociációs állandóját (`K_v` = `10^(-14)`). A delokalizált `pi` elektronfelhőnek is van kis elektronvonzó képessége, tapasztalható savasság a fenolnál, mint fenolát-ion van a rendszerben. Pl. NaOH-dal való reakciójakor nátrium-fenolát keletkezik. A gyűrű elszívja az elektront az oxigén felől, az OH-csoporton levő hidrogén könnyebben le tud szakadni, mint a nyílt láncú alkoholoknál.

A sor elejére még érdemes lett volna betenni egy telítetlen szénhidrogént, elé pedig telített szénhidrogént csak a teljesség kedvéért.

Az utóbbi kettőnél az OH-csoport nem hidroxidiont jelöl, hanem hidroxil-csoportot,.

Az alkoholok szinte egyáltalán nem disszociálnak vizes oldatban. Első közelítésben semlegesnek tekinthetjük, viszont alkálifémekkel (ez agresszív környezet) előállítható pl nátrium-etilát.

A savi disszociációs állandóból sok következtetést le tudunk vonni.
1