Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora a pizza?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1807
Egy 30cm átmérőjű pizza ára 1500 Ft. Tegyük fel, hogy a pizza ára egyenesen arányos a területével. Mennyibe kerül egy 30fokos középponti szöggel rendelkező pizzaszelet fejenként? Mennyibe kerül egy 18 cm-es pizza?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kor, síkgeometria, terüler
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
30 fokhoz `30/360` = `1/12` pizza jut, melynek az ára `1/12*1500` = 125 Ft

A területek aránya a sugarak négyzetének aránya.

30 cm- 900`pi` `cm^2` - 1500 Ft

18 cm - 324`pi` `cm^2` - `324/900*1500` = 540 Ft. (A valóságban sajnos többért adják)
1