Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
490
Egy tartályban 8·10⁴ Pa nyomású, 260 K hőmérsékletű gáz van. A gáz egy részét kiengedjük. Ezután a maradék gáz hőméréskletét 300 K-re , a nyomását 1,2·10⁵ Pa-ra növeljük, a térfogata az eredetinek kétharmad részére csökken.
a.) A gáz tömegének hány %-át engedtük ki?
b.) Hogyan változott a gáz belső energiája?
Köszönöm a megoldást!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Gázok
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`p_1` = `8*10^4` Pa

`T_1` = 260 K

`p_2` = `1.2*10^5` Pa

`T_2` = 300 K

`V_2` = `2/3*V_1`

`p_1*V_1` = `n_1*R*T_1`

`p_2*(2/3)*V_1` = `n_2*R*T_2`

osszuk el egymással a két egyenletet:

`(3/2)*(p_1/p_2)` = `n_1/n_2*T_1/T_2`

`n_2/n_1` = `(1.5*p_2*T_1)/(1.5*p_1*T_2)` = `(1.2*10^5*260)/(1.5*8*10^4*300)` = 0,867

`(n_1-x)/n_1` = 1-`x/n_1` = 0.867

`x/n_1` = 0,133

13,3 %-kal csökken az anyag mennyisége.

`U_1` = `f/2*n_1*R*T_1` = `n_1*((f*R)/2)*260`

`U_2` = `f/2*n_2*R*T_2` = `n_1*0.867*((f*R)/2)*300` = `n_1*((f*R)/2)*260`

Nem változott.
1