Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Poláris-apoláris

Főoldal » Általános iskola » Kémia
4150
Sziasztok! Légyszíves valaki elmagyarázná nekem, hogy mitől poláris egy molekula/ion/atom stb... Az iskolában órán nem voltam ott mikor elmagyarázták, és nem is használjuk túl sokat, de mivel kémiával szeretnék tovább tanulni, illene tudnom. Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
hhez a molekulában levő atomok elektronegativitását (EN) kell tudni, periódusos rendszerben benne van. Az az atom, amelyiknek nagyobb az EN-a, jobban vonzza az elektronokat (röviden).
Ha két nagyon eltérő EN-ú atom közt jön létre kötés (pl. a HCl esetén: H=2,1 Cl=3,0), akkor a kötőelektronokat a Cl jobban fogja vonzani, mint a H. Bár az elektronok így is a két atom között maradnak, de a Cl-hoz kerülnek közelebb, az ő oldala negatívabb lesz, mint a H oldala, a kötés poláris.
Például ha olyan molekulád van, amiben azonos atomok vannak (H2, N2, O2, Cl2 stb.), azoknak egyenlő az EN-a is, azaz azonos mértékben vonzzák az elektronokat, köztük a kötésben levő elektronok egyenletesen oszlanak el, ezért apoláris a molekula és a kötés. De lehet különböző elemek közt is apoláris kötés, pl.: H (2,1) és C (2,5) közt. Nem teljesen apoláris a kötés, de erre már azt szokták mondani.

Ha többatomos a molekula, akkor már a szerkezete befolyásolja ezt. Például a CO2 apoláris, mert ha lerajzolod, így néz ki:
|O=C=O| (A függőleges vonalak 2-2 nemkötő elektronpárt jelölnek.) Mivel ilyen egyenes az egész (lineáris szerk.), egyik oldal sem negatívabb vagy pozitívabb a másiknál.
Az ammónia poláris, mert igaz, hogy térben a 3 hidrogén egyenlő távolságba tudna helyezkedni a nitrogén körül, ha annak nem lenne még egy nemkötő elektronpárja, ami a 3 hidrogént kicsit egymás felé összébb nyomja. A "hidrogénesebb" oldalon pozitívabb lesz, a nemkötő elektronpár oldalán meg negatívabb.
Stb.

Kicsit lestem a függvénytáblázatból, azt érdemes nézegetni. Meg lerajzolni a molekulákat.
1

Egy molekula akkor poláros ha a kialakuló kötésben, egyik atommag körül sem alakul lokálisan pozitív vagy negatív többlettöltés. Úgy is mondhatnám, hogy a kialakuló elektronfelhő az egyik atommag körül sem sűrűbb, mint a másiknál, hanem az egész molekula körül kb egyenlő eloszlású. Remélem erre gondoltál.
1