Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Konstuálás h szerint hányadrendű a séma?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
709
Hogyan/mi alapján állapítom meg hogy hányadrendű a közelítésem? ..és hogy mennyi érhető el h szerint?

Illetve a sárgával kiemelt helyen, az ordó(h^3) miért negatív előjelű? Az igazából szabadon választható?


Képeket csatoltam, tollal írt a feladat és ceruzás a megoldás.
Válaszokat köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
derivált, konstrualas
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

6
Itt megtalálható a válasz: https://www.youtube.com/watch?v=W-pHtgMG6P0
-2

Vagy egyszerűbben a kérdés:
Az alábbi feladatnál, miért MÁSODRENDBEN közelíti?
0

`O(h^3)` valójában negatív előjelű `((x_0-h)-x_0)=-h` miatt. Végül is a második kép első sorában az 1-es kitevőnél előjeles elírást látok, de a többi rész jónak tűnik. Azt tudjuk, a differenciaséma elérhető első ill. másodrendű hibával, de magasabb rendben is igaz az állítás? Hogy válaszolni tudjunk a kérdésre vegyük fel az `x_3` pontot `h=x_2-x_3` értékkel és `f_3=f(x_3)` függvényértékkel, aztán arra is írjuk fel a Taylor-polinomot.
Módosítva: 6 éve
1

Még egy dolog lenne a kérdéshez kapcsolódoan amit szeretnék megtudni a segítségeddel.
Ha az alábbi, x1,x2,x3 tagokat kapom meg, és nem csak x1,x2-t, amiben ugye az x0 is szerepel.

Ez esetben hogy írhatom fel a Taylor sorba?
0

`X_0` nem is szerepel az input adatok között. Mennyi az `x_0=?`

Felírod `x_2` helyen `(x_2-2h)` szerint a Taylor polinom első három tagját, majd `x_2` helyen és `(x_2+3h)` növekménnyel. Majd el kezdesz játszadozni az együtthatókkal. `f'(x_2)`-öt kétféleképpen is felírhatod, de csak elsőrendben. Ugyanez vonatkozik `f''(x_2)`-re is, de az is elsőrendben fog közelíteni. Fogalmam sincs, hogy a első rendű deriváltat miért `O(h^2)` hibával akarja megvalósítani, miért nem a második deriváltat. Holnap folytajuk.
Módosítva: 6 éve
1

Csatoltam a megoldásom.
Kijött a másod/első rendű séma ami kellett.
Remélem így minden jó.

Köszönöm a segítséget!
0