Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
628
Mennyi ideig tart 1 dm3
térfogatú, 30 °C hőmérsékletű víz felforralása, majd egynegyedének elforralása egy 500 W teljesítményű, 80% hatásfokkal működő melegítő eszközzel? (A forráspont
alatti párolgástól tekintsen el!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

1.

m = 1 kg

`c_v` = 4,18 `(kJ/(kg*C)`

Felmelegítjük a vizet 100 °C-ra:

`Q_1` = `c_v*m*DeltaT` = `4.18*1*(100-30)` = 292,6 kJ

2.

Elforraljuk a negyedét:

`m_g` = `1/4` = 0,25 kg

`L_g` = 2260 `(kJ)/(kg)`

`Q_2` = `m_g*L_g` = `0.25*2260` = 565 kJ

Q = `Q_1` + `Q_2` = 292,6 + 565 = 857,6 kJ

A hasznos teljesítmény:

`P_("hasznos")` = `P*eta` = `500*0.8` = 400 W

Q = `P_("hasznos")*t`

t = `Q/P_("hasznos")` = `857600/400` = 2144 s = 35 perc 44 másodperc.
0