Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
1117
12,25 dm³ 25°C-os és standard nyomású hidrogén-klorid gázt feloldunk 72,8 cm³ vízben, és így 1,1 g/cm³ sűrűségű oldatot kapunk. Számítsa ki a kapott sósav tömeg%-os töménységét és az oldat térfogatát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(HCl)` = 36,5 g/mol

12,25 dm3 HCl az 0,5 mol, annak a tömege `36.5*0.5` = 18,25 g

18,25+72,8 = 90,05 g oldatban van 18,25 g HCl

100 g oldatban van `100/90.05*18.25` = 20,27 g, ennyi tömeg%-os.

Az oldat térfogata:

V= `m/rho` = 90.05/1.1` = 81,86 cm3 a térfogata.
1