Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Fizika
594
A szögsebességnek Hz a mértékegysége?
És ha az egyenletes körmozgás centripetális gyorsulás vektora a körpálya középpontja felé mutat, akkor azt milyen képlettel tudom kiszámolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
- A szögsebességnek Hz a mértékegysége?
Nem. Annak ellenére, hogy `1/s` a mértékegysége és a Hz is `1/s`, félrevezető lenne, ha a szögsebességet is Hz-nek számolnánk. A Hz a frekvencia mértékegysége, és annak a 2π-szerese a szögsebesség. Van, aki nem is `1/s`-nek, hanem `"rad"/s`-nak mondja a szögsebesség mértékegységét, de csak azért, hogy egyértelmű legyen, hogy nem a hertz-es `1/s`-ra gondol. Valójában a `"rad"` nem mértékegység, mert a radiánnak nincs dimenziója, az csak egy szám.

- centripetális gyorsulás vektora ... milyen képlettel tudom kiszámolni
Nem vagyok benne biztos, hogy mire gondolsz. Feltételezem, hogy tudod, hogy a képlet ez:
`a_"cp"=v^2/r`
vagy
`a_"cp"=ω^2·r`

Ha viszont a `bb"vektor"` képletére gondolsz, akkor ezek nem jók, mert ezek csak a nagyságát adják meg, az irányát nem. Akkor azt a trükköt kell használni, hogy az irányát belerakjuk a képletbe valahogy egy megfelelő irányú egységvektorral való szorzással.

A megfelelő irány a kör középpontjába kell mutasson. Legyen a kör középpontja a koordinátarendszer origója. Ekkor ki tudunk indulni a pillanatnyi pozíció `bb vec r` vektorából, ez a középpontból mutat kifelé a pillanatnyi pozícióba. Ennek a negáltja fog az origóba mutatni:
`-bb vec r`
Viszont ennek nem `1` a hossza. Egységvektort úgy tudunk belőle csinálni, hogy osztunk a hosszával:
`-(bb vec r)/r`

Végül ha ezzel beszorozzzuk valamelyik `a_"cp"` képletet, mér kész is vagyunk:
`bb vec a_"cp"=v^2/r·(-(bb vec r)/r)=-v^2/r^2·bb vec r`
vagy a másik képlettel:
`bb vec a_"cp"=ω^2·r·(-(bb vec r)/r)=-ω^2·bb vec r`
Módosítva: 6 éve
0