Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Esti sugárkoszorú fogalmazás

907
Sziasztok SOS kellene írnom egy verselemző fogalmazás Tóth Árpád Esti sugárkoszorú című verséből de nem nagyon megy. Valaki esetleg tudna segíteni szerdára kell.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
A kérdésből nem derül ki, hogy nem tudod, hogy hogyan fogj hozzá vagy tudod, hogy mi alapján elemezz verset, csak nem sikerül.
Ezért itt vannak azok a szempontok, melyek alapján én is szoktam verset elemezni, ebből kindulva sikerülni fog. Sorrendben haladj, ha azokat a dolgokat, amiket ezekhez jegyzetelsz leírsz teljes mondatokban, lesz egy fogalmazásod minden fontos infóval.

- Vershelyzet: Itt a beszélőt kell megvizsgálni. Ki ő? Hol beszél? Kihez/Mihez? Mikor? Tegez vagy magáz? Számonkér vagy leszíd?

- Nyelvtan: igék -> igeidők -> csak jelen idő? esetleg múlt vagy jövő? Ha több is van, akkor az azért lehet érdekes, mivel ebben az esetben tud szembesíteni, akár időben, akár értékben. Milyen szám/személyben beszél? Milyenek a szófajok? Talán csak 1-2 ige van az egész versben, ebből is több dolgot le lehet vonni kotextustól függően.

- Szerkezet: milyenek a rímek? Van benne reflén? Van 1-1 sor, amire minden versszakban visszatér? Van egy kerete az egész versnek?

- Költői képek: - metafora, megszemélyesítés, hasonlat, toposz

- Cím és szöveg: A cím a szövegről szól? Esetleg már sejtet valamit, még mielőtt elolvasnád a verset? Az is lehet, hogy a vers első sora a cím. Ekkor ez nem érdekes.

Ha ezeket végigviszed, biztosan sok dolgot le fogsz tudni vonni. Persze versenként eltér, hogy melyikek azok, amikkel lehet valamit kezdeni és amikkel nem. Pl a cím esetében is.

Talán segített valamennyit. Hidd el, érdemes próbálkonod és neked megoldani, mivel még az érettségiben is kötelező lesz, nemcsak minden évben 2-3szor.
0